

www.flowstobay.org

AGENDA

Stormwater Orientation for Municipal Staff

January 25, 2011, 8:45 AM – 12:00 Noon Community Room – City Hall 50 Park Place, Brisbane

Registration (food and drinks not allowed in the Community Room)	8:45 - 9:00
Welcome, Introductions, and Request Questions that People Want Answered Matt Fabry, Program Coordinator, San Mateo Countywide Water Pollution Prevention Program – 15 min.	9:00 – 9:15
Regulatory Background & Overview of Requirements of Municipal Stormwater Permits Including the Municipal Regional Stormwater Permit	9:15 - 9:30
Fred Jarvis, EOA, Inc. – 15 min.	
 Countywide Program, Regional, and Local Roles Countywide Program's Role, Decision-Making and Funding Bay Area Stormwater Management Agency Association's Role Municipality's Role Certification of Submittals by Each Agency's Duly Authorized Representative <i>Matt Fabry – 20 min.</i> 	9:30 – 9:50
 Specific Municipal Regional Stormwater Permit Requirements, Responsible Subcommittees/Work Groups, & Compliance Resources <u>Municipal Maintenance Subcommittee</u> Municipal Operations (MRP Provision C.2) 	9:50 – 10:15
 <u>Parks Maintenance and IPM Work Group</u> Pesticides Toxicity Control (portions of Provision C.9) 	
 <u>Trash Work Group</u> Trash Load Reduction (Provision C.10) 	
 <u>Commercial, Industrial, and Illicit Discharge Control Subcommittee</u> Industrial and Commercial Site Controls (Provision C.4) Illicit Discharge Detection and Elimination (Provision C.5) Exempted and Conditionally Exempted Discharges (Provision C.15) <i>Fred Jarvis – 25 min.</i> 	

BREAK	10:15 - 10:30
 More Municipal Regional Stormwater Permit Requirements, Responsible Subcommittees & Compliance Resources New Development Subcommittee New Development and Redevelopment (Provision C.3) Construction Site Control (Provision C.6) Laura Prickett, EOA, Inc. – 30 min. 	10:30 – 11:00
 <u>Public Information/Participation Subcommittee</u> Public Information and Outreach (Provision C.7) and Pesticides Toxicity Control (portions of Provision C.9) Website Mary Bell Austin, San Mateo County – 20 min. 	11:00 – 11:20
 Watershed Assessment and Monitoring Subcommittee Water Quality Monitoring (Provision C.8) Mercury Controls (Provision C.11) and Polychlorinated Biphenyls (PCBs) Controls (Provision C.12) Jon Konnan, EOA – 20 min. 	11:20 – 11:40
California Stormwater Quality Association, California Water Environment Association, Training, and Useful Websites <i>Matt Fabry</i>	11:40 – 11:50
Questions and Answers and Closing Remarks	11:50 - 12:00

Matt Fabry